Keto dieet

Keto-dieet na mijn bevalling

In maart 2019 ben ik bevallen van mijn tweede kindje, Gijs. Zo omstreeks de zomer begon het wel weer te kriebelen om wat te gaan doen met die overtollige kilo’s. Niet dat ik extreem veel aangekomen was, maar toch. Die platte buik wilde ik weer terug. En aangezien het me na de geboorte van mijn oudste zoon Thijs ook was gelukt, zag ik het goed in.

Kennelijk viel ik midden in de nieuwste hype van dieetland: het koolhydraatarme dieet TURBO. Oftewel het ketogene dieet.

Maar ik ben wel blij dat ik het ketogene dieet pas na mijn zwangerschap ben gaan volgen, want ik lees overal dat je niet een keto dieet moet volgen als je zwanger bent. Daarom hoop ik dat ik met dit artikel enkele andere moeders kan waarschuwen.

Wat is het keto dieet?

Als ik het goed begrepen heb is het keto dieet een vorm van het koolhydraatarme dieet. Het gaat hierbij om de strengste fase van het koolhydraatarme dieet, die fase waarin je zo min mogelijk koolhydraten eet.

Maar bij het keto dieet duurt die fase niet maar eventjes. Die gaat het hele dieet door.

Je moet er dus voor zorgen dat je op een dag minder dan 20 gram koolhydraten binnen krijgt. Gevolg is dat je ketonen aanmaakt, en die ketonen worden dan verbrand in plaats van koolhydraten. Daarmee wordt je huidige koolhydratenopslag en je vetopslag aangeboord om energie te maken. Je brandt dus alles op, als het ware.

Daardoor val je razendsnel af. Het keto dieet is erg moeilijk te volgen. Het is zwaar. Je gaat ervan uit je mond stinken. Je krijgt er koorts van (de keto griep). Allemaal ongemakken die toch jaarlijks door velen worden getrotseerd, want het dieet is vreselijk effectief!

Waarom niet als je zwanger bent

Het mag duidelijk zijn dat het dieet je lichaam aardig onder handen neemt. Niet handig als je een kindje aan het groeien bent. Ik kan me goed voorstellen dat je allerlei voedingsstoffen niet binnenkrijgt, die voor je kindje wel goed zijn. En je wil toch niet dat je kindje niet goed kan volgroeien omdat jij zo nodig nú (tijdens je zwangerschap) een keto dieet wil volgen, toch?

Afvallen als een gek

Het ketogeen dieet stelt je in staat om als een malle af te gaan vallen. Dat is voor een kindje in je buik niet goed. Die heeft veel nodig en zeker niet dat jij allerlei wijzigingen aan het doorvoeren bent in je lichaam.

Mocht je eenmaal bevallen en hersteld zijn, dan kun je het ketodieet zeker gaan gebruiken als dieet om razendsnel gewicht te verliezen.

Koolhydraten tellen als je zwanger bent

Wat ik zelf wel altijd deed (zeker bij de eerste zwangerschap) was het aantal koolhydraten tellen en niet proberen die te overschrijden. Dat heeft me dan ook goed geholpen om redelijk op gewicht te blijven, waardoor ik na mijn bevalling niet eens zo heel erg mijn best hoefde te doen om mijn oude figuur weer terug te krijgen.

Jij kunt dat ook doen. Ga gewoon niet over het aantal koolhydraten heen dat je op een dag mag eten. Vraag eventueel je verloskundige om hulp. Ik kreeg van haar een handig menuutje, dat me geholpen heeft.

Gezond eten en drinken (denk aan je baby)

Verder staat natuurlijk voorop dat je kindje centraal staat. Denk ten alle tijden aan je baby. Geniet lekker van de zwangerschap, want die is zo voorbij. En daarna is er nog alle tijd om aan je gewicht en figuur te werken.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *