Suikervervangers en Light Producten Stimuleren Vet Opslag Hormonen

Er is de laatste jaren een hype ontstaan op alles waar het label “light” op zit. Men zit massaal aan de cola light en andere lightproducten zijn niet aan te slepen in de supermarkten.

Want: dat is toch goed voor de lijn?

We willen zoet, maar geen suikers want dat zorgt ervoor dat we niet meer in onze kleding passen. Was het maar zo simpel: de kunstmatige zoetstoffen in deze producten zorgen er juist voor dat je verdikt, naast dat het een hele rits andere gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Het Zoete Venijn

Je eerste reactie is misschien: “Huh, hoe kan je nou dik worden van iets dat geen calorieën bevat?” Het antwoord op deze vraag is hormonen. Simpel uitgelegd geeft het lichaam dezelfde reactie op kunstmatige zoetstoffen als op suikers: de tong detecteert zoet op de tong en zorgt ervoor dat er een signaal wordt doorgegeven naar de pancreas, dat insuline (een vetopslaghormoon) afscheidt.

Insuline vervoert normaal suikers naar de cellen, maar omdat deze niet te vinden zijn gaat het suikers uit de spieren en de bloedsomloop gebruiken. Daarnaast gaat het lichaam door deze zoetstoffen in een stand van hongersnood, waardoor er minder energie naar de cellen gaat en meer als vetreserve wordt opgeslagen.

De bekendste kunstmatige zoetstof is aspartaam (E951). Dit pure vergif voor je lichaam zorgt er niet alleen voor dat je uiteindelijk vet gaat opslaan, maar resulteert ook bij langdurig gebruik in verschillende consequenties voor de gezondheid: In 2005 onderzochten Dr. Morando Soffritti van het de European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences en het Cesare Maltoni Cancer Research Center de link tussen aspartaam en verscheidene ziektes.

Resultaat: een uitkomst die onafhankelijke wetenschappers al zo’n dertig jaar geleden voorspelden: tumoren, lymfomen (vergrote lymfelieren), leukemie, abnormale weefselvorming in verschillende organen, overgangscel-circanomen (vorm van kanker bij het urinesysteem), zenuwletsel, beroertes en vroegtijdig overlijden waren het desastreuze gevolg van dit kunstmatig venijn.

Dit gevaarlijke goedje is het hoofdbestanddeel van zoetjes en light-frisdranken en is onder andere te vinden in kauwgom, ijs, gebak en verschillende soorten snoepgoed.

Aspartaam is niet de enige die de gezondheid en het gewicht schade toebrengt: saccharine (E954), sucralose (E955) en tagatose. Ook zij zorgen allen voor vetopslag doordat zij vetopslaghormonen beïnvloeden. Daarnaast zijn de gevolgen van sucralose, het hoofdbestanddeel van de zoetstof Splenda, onder andere dat de nieren vergroot en verkalkt worden, het miskramen kan stimuleren en het aantal rode bloedcellen in de drastisch vermindert, wat een teken is van bloedarmoede.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat er een verband bestaat tussen saccharine, dat terug te vinden is in verschillende soorten (light-)frisdranken, en blaaskanker. Tagatose, een opkomende kunstmatige zoetstof die gelukkig nog niet in veel producten terug te vinden is, heeft de gevaarlijke neveneffecten dat hyperukemie in de hand werkt (een stofwisselingsaandoening), een te hoge bloeddruk, beroertes en aantasting aan de pancreas.

Allemaal zaken waar je niet op zit te wachten, lijkt ons!

Gezonde Alternatieven Voor Kunstmatige Zoetstoffen

Deze kunstmatige zoetstoffen worden ondanks hun neveneffecten toch nog aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, dit terwijl er veel gezondere alternatieven zijn die geen negatieve invloed hebben op de gezondheid en toch zoet zijn. Stevia, een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit een plant die van nature voorkomt in tropisch en sub-tropisch Zuid- en Centraal-Amerika, is 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen chemische componenten.

In tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen heeft Stevia juist een positieve invloed op het lichaam, omdat inname ervan onder andere niet leidt tot insulineafscheiding, het antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft en het de bloeddruk kan verlagen. Naast Stevia heeft ook Xylitol, een suikersoort die weinig calorieën bevat, alleen maar voordelen voor de gezondheid: het heeft een positief effect op tandplaque, de kans op middenoorontstekingen bij kinderen verlaagt met veertig procent en het bevordert de botdichtheid omdat het de opname van calcium in de darmen bevordert.

Een leven met zoet hoeft dus niet direct te betekenen dat het een leven met lastige vetrollen is. Je kan zelf de keuze maken om suikers en kunstmatige zoetstoffen in te ruilen voor gezonde alternatieven als Stevia en Xylitol.

Kies voor je gezondheid én je figuur, dus laat light veilig in de schappen staan, waar het geen schade kan toebrengen aan je lichaam, je gewicht en daarmee jouw welzijn!

Tags: No tags

Comments are closed.