Waarom ik voor een koolhydraatarm dieet koos

In januari 2017 ben ik bevallen van mijn zoontje Thijs. Ik was in de zwangerschap zo’n 12 kilo aangekomen en wilde snel weer op gewicht zijn. De reden dat ik koos voor een koolhydraatarm dieet was niet alleen omdat dit dieet mij in korte tijd zou helpen weer op gewicht te komen. Er waren veel meer redenen om voor een koolhydraatarm dieet te kiezen.

Ik kon natuurlijk uit veel meer dieetsoorten kiezen, maar toch werd het een koolhydraatarme variant. Omdat ik hier veel baat bij heb gehad, deel ik mijn mening op mijn blog.

 

Genoeg keuze

Het is niet dat ik weinig keuze had. Er zijn genoeg diëten te vinden en allemaal beloven ze het ideale dieet te zijn. Zo heb ik Weight Watchers voorbij zien komen, het Atkins-dieet gezien en ook het Dukan-dieet en het Montignac-dieet bestudeerd. Zelfs Paleo kwam even in me op, maar dat was me net iets te alternatief allemaal.

Uiteindelijk koos ik niet voor Weight Watchers, omdat de commercie ervan af spat. Het is veel te gelikt en gericht op geld verdienen. Je krijgt niet voor niets een abonnement waar je (volgens mij) weer heel lastig van afkomt. Daarbij vind ik Weight Watchers ouderwets en achterhaald.

Atkins en Dukan vond ik dan weer wel de moeite waard, maar hoe meer ik die diëten onderzocht, hoe meer me het gevoel bekroop dat het gewoon merken zijn. Ook niks mis mee, natuurlijk, maar wat Atkins en Dukan kunnen, moet ik zelf ook kunnen.

Kort gezegd heb ik alleen de slotsom uit beide diëten gehaald. Kort gezegd:

  • Meer koolhydraatarme producten gaan eten en het verschil erkennen tussen complexe en enkelvoudige koolhydraten;
  • Eiwitrijke producten als vervanging van suikers;
  • Proberen meer te gaan bewegen.

 

Eten en drinken

Het begint allemaal met eten en drinken. We zijn het gewend om een overdosis van verkeerde koolhydraten tot ons te nemen. We eten en drinken teveel enkelvoudige koolhydraten, terwijl we juist complexe koolhydraten zouden moeten eten en drinken. Die halen we uit natuurlijke bronnen, zoals groenten en fruit. Maar ook vlees en vis en noten en zaden zijn prima voor in een koolhydraatarm dieet.

 

Eiwitrijke producten

Eigenlijk heb ik het hiervoor al benoemd, maar eiwitrijke producten bleken de ideale vervangers te zijn voor suikers. In plaats van overal maar suikers in te eten en te drinken, kun je beter bij de eiwitrijke basis blijven. Noten en zaden zijn daarin erg geliefd en hebben me ook echt goed geholpen.

 

Beweging

Ik heb altijd graag bewogen, dus dat was niet zo moeilijk. Ik ben weer gaan hardlopen, heb goede hardloopschoenen gekocht en een app gedownload (Runkeeper) om mijn vorderingen bij te houden. Begonnen met een interval loop ik nu iedere week twee keer 8 km hard.

Ik weet zeker dat dit enorm heeft bijgedragen aan het verliezen van die 12 kilo, naast gezonder eten en drinken.

 

Voordelen van koolhydraatarm

Maar zoals ik in de inleiding beschreef, had ik meerdere redenen om voor een koolhydraatarm dieet te kiezen. Afvallen was natuurlijk een doel, maar niet de enige reden.

Zo heb ik gelezen – op onder meer Dieetkompas – dat een koolhydraatarm een heel gezond dieet is. Los van dat je ermee af kunt vallen, helpt een koolhydraatarm eet- en drinkpatroon ook andere ongemakken wegnemen.

Ik merkte zelf dat ik veel sneller en beter in slaap kwam toen ik een week koolhydraatarm aan het eten was (kan natuurlijk ook door de beweging komen, maar ik begon pas later met hardlopen). Het slapen ging ook veel lekkerder en ik was meer uitgerust. Overdag had ik geen moeite meer met concentreren en ondanks dat we nog veel wakker worden gehouden door Thijs (zeker toen hij buikkrampjes had), voelde ik me elke morgen fris en fruitig.

Los daarvan helpt een koolhydraatarm dieet je gezonder en fitter te maken, vermindert het depressies en sombere gevoelens en geeft het je zelfvertrouwen een enorme boost. Ook wordt beweerd dat een gezond eetpatroon (waarvan een koolhydraatarm eetpatroon slechts een voorbeeld is) bijdraagt aan het verlagen van zowel je bloeddruk als je cholesterol. Ik heb daar nooit echt last van gehad, dus dat weet ik niet.

Wel weet ik dat ik me een stuk gezonder en fitter ben gaan voelen door het koolhydraatarme dieet.

 

Lekkere recepten

Wat eet ik dan zoal op een dag? Nou, op zich van alles en nog wat. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gegeten. Zo ben ik gestopt met brood eten. Niet alleen omdat hier veel koolhydraten in zitten, maar ook omdat er veel alternatieven zijn.

Ik weet dat dit makkelijk is, want ik was met verlof. Maar ik ontbeet op basis van havermout met cranberries en zwarte bessen, maakte af en toe wat ontbijtmuffins en leerde ook dat salades prima als ontbijt kunnen dienen.

Voor de lunch wisselde ik ei af met nog meer havermout en af en toe bakte ik een koolhydraatarme taart of cake om de lunch te vullen (ook voor tussendoortjes, overigens). ’s Avonds kookte ik vooral meer groenten om aardappels, rijst en pasta te vervangen. Vlees en vis wisselden elkaar meer af, maar we eten ook regelmatig vegetarisch (mijn vriend is vegetariër) en daar zitten ook veel eiwitten in.

Overigens heeft mijn vriend amper gemerkt dat ik aan het diëten was. Hij merkte zelfs op dat hij de recepten de laatste tijd erg lekker vond. Een opsteker.

 

En nu?

Mijn streefgewicht had ik vrij snel terug. De combinatie van gezonder eten en drinken met sporten deed heel veel. Nu wordt wel overal gewaarschuwd voor een terugval. Ik denk niet dat dit voor mij geldt. Ik ben nooit echt te dik geweest, behalve nu bij de zwangerschap. Gezond eten en drinken heb ik altijd wel gedaan. Maar zeker nu ik op gewicht ben en een moeder ben, wil ik Thijs het goede voorbeeld geven. Ik eet dus nog altijd koolhydraatarm en weer suikers af. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer geniet. Af en toe zondigen mag best. Wordt me een taartje aangeboden, dan neem ik dat gewoon. Net als dat ik gek ben op friet met mayonaise. Maar het stukje bewustwording over de types koolhydraten die je kunt eten en drinken, heeft mij wel echt enorm geholpen en op het rechte pad gezet.

Ik kan dus iedereen aanraden om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Dit kan via Atkins of het Dukan dieet, maar ook zonder dat je er een duur dieet voor aan hoeft te schaffen!

Tags: No tags

Comments are closed.